Hemtenta, dag 5

Jag ser slutet!

image88
Ett slut

Har enbart en halv fråga + kolla igenom och finslipa kvar av pedagogik-hemtentan. Det känns skönt. Samtidigt har jag lite dåligt samvete på något sätt, en känsla av att jag inte har lagt ner själ och hjärta precis, att jag har tagit ganska lätt på den och gjort så lite som möjligt. Men fasiken, säger jag till mitt högakrav-själv, ibland kan man ta the easy way out och hoppas på det bästa, ibland får man ge sig själv en break, ibland finns det annat som tar fokus från det man håller på med. Hemtentan är snart över, i helgen är jag helt ledig, jag känner för att fira woho!
Synd bara att det inte kommer csn-pengar förrän måndag.

Make me look cool

Läste bröderna Schulmans blogg. Den är underhållande. I ett inlägg skrev en bror (jag orkar inte kolla vem, det är sent) något om en upptejpad obegriplig kulturartikel (aren't they all) som fick honom att se bra ut. Sådana fenomen har det pratats om bland oss som läste sociologi förra terminen. Ska man sälja sina böcker, eller ska man behålla dem, ställa dem på en mycket framträdande plats i bokhyllan alternativt lägga dem på nattduksbordet, lite slarvigt sådär som att igår kväll ville jag köra lite avkopplande ströläsning och drog fram... ja vadå? Berger & Luckmann, allt för att verka smart, kultiverad, reflekterande, djup. Ja, vi kom fram till att de sitter fint i bokhyllan.


Ja jag lovar, det stavas nattduksbord. Jag tog DN till hjälp. Jamen vem tusan vet det, rent spontant? Det låter ju nattyugcksbord.


Blogg-hopping

Känns som bloggar har vart grejen rätt länge, men nu är det väldigt på tapeten. De unga bloggerskorna (när får vi se en riktigt driven blogg-kille?) tjänar motsvarande en heltidslön på sitt dagboksskrivande och har galna summor besökare om dagen. Nyhetsmorgon imorse till exempel, sportade tre tjejer vars nunor jag aldrig sett förr, men jag hänger ju inte heller med i bloggosfären särskilt bra. Den enda jag riktigt följer själv är Eva Parkers, hon har koll.
Så nu har jag kollat runt på populära bloggar och jag vet inte. Jag är imponerad, men samtidigt inte så imponerad. Innehållet på de flesta poppis-bloggarna liknar varandra väldigt mycket, det är snygga tjejen runt 17-års ålder, med modekoll, stadig pojkvän/sambo, gärna en hund, fäbless för kläd/sminktips och ibland slänger de dit ett seriöst försök att kommentera vårt nutida smahälle bland enkla vardagsskildringar som går ut på dagens sysslor. Konstigt nog är dessa läskigt fängslande. Trots språklig brister (som ibland är riktigt underhållande, som ju språkliga brister vanligtvis är) är tjejerna så självutlämnande att man blir hooked. Det kommer alltid att vara intressant att läsa om andra människors liv, kanske för att i jämförelsen med andra ligger en stor del av ens identitetsskapande.


image87
Pengar regerar (bild från riksdagen.se)


Men, jag har jäkligt svårt för det här med pengarna som tjänas. Visst, det ligger jobb bakom en blogg. Men är det verkligen rätt och riktigt att en tonårstjej som berättar om sitt liv (och inte lägger de ner särskilt myckt tid på research, ser det rent generellt ut som) tjänar lika mycket som min mamma gör på sin förskollärartjänst inom vilket område hon jobbat i 30 år? Rent principiellt känns det inte rätt in my book. Kanske är det dock snarare ett tecken på att lönerna för liknande arbeten borde höjas?


Melodifestival, pt 2

Kristian Luuk är rolig! Nu håller vi på Lasse Lindh!! Globen, Lasse, Globen!


Update! (20.20) Jag vill vara Nour El-Rafai. Jag hon som möter artisterna efter att de uppträtt. Av flera anledningar. Hon får stå där i melodifestivalen och säga roligt till artisterna. Hon är snygg. Hon fick en puss av Lasse Lindh. Hon får mig att känna mindrevärdeskomplex, eftersom hon bara är 20 år.
Olas låt var lite svår att ta in och hitta melodin på, men duglig.
Nicole-muppen låter som ett skämt, men jag orkar inte titta.
Lasses låt var urcharmig, som han brukar, heja. Kom inte sist.
Nej nu ska jag fortsätta titta.
Update2! (20.34)
Hahaha. Haha. Det var mitt omdöme om Jimmy Janss...oj jag menar Alexander Schöld.
Bröderna Rongedal! Fasiken, vad roligt det är med två likadana snubbar som slidar ner för ramper och vinkar i takt. Låten är som Mika+Scissor Sisters light. Skapligt.
Sanna Nielsen orkar jag inte ens titta på. Balladtråkeri är inte min cup of schlager. Men det låter fint tillrättalagt tråkigt.
Update 3! (21.10)
Fasiken, trots min röst (!) hamnade Lasse bara på 6e plats. Tråkigt.
Men tusan vad rolig Kebabpizza-låten är, svänger, och den är väl denna deltävlings comic relief. Och förra veckan gick det ju bra för den.
Carola & Andreas då, jo visst låten är bra, de är rutinerade. Låter lite som U2 light. Har principiellt svårt för Carola, men gotta hand it to them, de borde gå vidare till Globen. Och varför skulle de inte göra det.
Varför, oh varför, är det alltid ett obskyrt tråkigt dansnummer som agerar pausunderhållning? Men Björn Gustafsson är fortfarande roligast.
Update 4! (21.37)
Kul med skrällen, Carola & Andreas till andra chansen. Det känns trevligt att det rörs om lite i den förutsägbara grytan, ävan fast jag tycker de var värda en finalplats mer än Sanna Nielsen. Men the brothers liksom, deras låt och numret i sig är bra roligt alltihopa! Och Sannas ballad är fin, visst är den det. Roligast var Carolas chock, som hon snabbttäckte upp med ett leende. Intressant deltävling, minst sagt.

Eftersom det är SVT-kväll ska jag nu se Brottskod Försvunnen, följd av Brittiska mysdeckaren Kommissarie Lynley.


Hemtenta, dag 1

Pluggandet går SEGT! Har försökt skriva klart en reflektion jag ligger efter med för att sen börja på tentan. Men, inget är klart, och jag vet inte hur jag ska börja. Jag hatar hemtentor. Jag hatar pedagogik. Nu ska jag börja så jag kan bli klar med fråga 1 idag och ligga i fas med min planering. Ligga i fas med min planering låter jättenördigt, men nåde mig om jag ruckar på min solida planering, då kommer det gå illa.

Pluggexil

Välkommen hem, första tentamen på pedagogik-kursen, en hemtenta. Trevligt att göra din bekantskap. Du och jag ska nog trivas ihop den här kommande veckan, under vilken jag kommer leva som vanligt, men tyngd under pressen av hemtenta-molnet. Det är grått.

Apropå, sjukt härligt väder vi har haft! Sunshine, gotta love it!

Shopping-längtan

Jag kommer på mig själv med att ganska ofta önska att jag vore lite rikare. Så att jag skulle kunna shoppa lite mer. Det är hemskt vad jag är materialistisk. Men i ett konsumtionssamhälle som detta vill man omge sig med prylar. Och jag tror att uttrycka sin smak är en stor del av skapandet av en egen identitet (men det tar vi en annan gång).
Nu har jag dock köpförbud ett tag. Till den 25:e ungefär. Och alla vet att det är när man inte kan shoppa som man hittar allra mest saker man vill shoppa.

Den här är ungefär hur fin som helst (och ganska billig, 260 kr). Från asos.com.

   

Väl scrollandes igenom asos, hittade jag dessutom...


...den här, perfekt till kyligare sommarkvällar och Hultsfred...

   
...och de här fina vårtopparna.

För att glömma allt jag vill ha men inte kan få (dramatiskt huh?) ska jag nu gå ner till Snusboden (ja, det heter så här, och nej jag bor inte på landet) och hämta mitt paket från cdon.com som innehåller Dylan, Arctic Monkeys och Jack Peñate (woho reafynd) och plugga lite Säljö.


(alla bilder från www.asos.com


Hultans nya band

Ryktena på forumet stämde alltså, Rockparty har halat in Rage against the machine till festivalen, kul! De kommer med all säkerhet dra en hel del publik. Dessutom kommer Rufus Wainwright, Johnossi, Miss Li, Adam Tensta som också känns riktigt kul. Samt System of a Down-aren Serj Tankian, inte direkt i min smak, men kan nog dra lite folk han också. Rufus och RATM tycker jag är mycket trevliga bokningar måste jag säga, bra gjort RP!

image77
Söta Rufus (från rockparty.se)

Fint från the möbeljätte

Gotta love IKEA. Det är ju från Småland! Och billigt och fint.

image73               image74              image75
Det här köpte jag idag

image76
Den här billiga gungstolen (249 kr) funderar jag på att inhandla

Vuxenpoäng

Idag har jag köpt gardiner. På IKEA. De är lila. Jag har även köpt en spegel och en förvaringslåda. Detta, mina vänner, är väl värt några vuxenpoäng?

Den där melodifestivalen

Före allt, låt mig bara säga:
Lasse Lindh!?!?! Vad i hela bananträdet gör Lasse Lindh i melodifestivalspektaklets andra deltävling?
image70
Han är ju så omelodifestivalig man bara kan bli, killen är ju förtusan poet-trubaduren för de små massorna, inte scenestradören för det största TVmusikspektaklet av dålig smak. The Ark passade in med sin stora-gester-härliga musik, Eskobar kan jag acceptera men nu. Hjälp.

Så kvällen deltävling. Har inte slutat skratta sedan en snett leende Christer Sjögren klev ur plymerna skaldandes att han älskar och känner sig hemma i hela härliga Europa, från solen i söder till isen i norr. Herre min tv-apparat. Hahahah! För att inte tala om när han mitt i sången börjar skalda c'est magnifique! och buenos dias! Jaa du Christer.
image71
Annars var det väl skapligt, som vanligt. Inget som sticker ut nämnvärt. Christer till Globen, hjälp oss, hjälp oss nu. Amy Diamond till Globen, föga förvånande och hennes låt var en riktigt söt tuggummipopkaramell men bra melodi. Fin ballad av Suzzie Tapper. Okej disco av Velvet. Precis lika otroligt otrevlig mix av eurodisco och kommersiell-(hård)rock med en sidedish av lite bomber och granater från grabbarna långhår Poodles och E-Type.
Men tack SVT för den härliga pausunderhållningskomikern Björn Gustafsson.
image72
Killen är riktigt rolig, på riktigt, och urcharmig! Och bara 21 år, imponerande.

Tänk om Christer Sjögren vinner hela kalaset. Pinsamt är bara mellannamnet! Hej Europa, vi vinner aldrig så nu har vi skrivit en låt där vi sjunger att vi älskar er, kan vi inte få vinna nu, snälla.

Bilder från chilimusic.com, rockklassiker och tpn.vg.no

Krasslig, pros and cons

Jag börjar bli lite smått förkyld igen. Det känns spontant ganska så jättetråkigt, sådär, men efter en stunds eftertanke så. Jaa... Det finns två sidor av varje mynt. Att vara i mellanläge, inte sjuk men inte helt frisk heller, gör att jag hoppar korridorsfest ikväll, tråkigt, men också att jag hinner läsa det som ska läsas till måndagens pedagogiklektion (en skolverket-rapport på 75 mustiga sidor), bra. Kan också ta en superhändelselös lördag utan att gå ut utan det medföljande dåliga samvetet, bra, men får därför skjuta upp IKEA-besök för gardinsspaning nu igen, dåligt.

image69
Överväg


Har äntligen lyssnat in mig på Rufus Wainwrights album från förra året Release the Stars som jag köpte häromveckan och det är riktigt bra, positivt. Men åkte inte till närmaste Ur & Penn för att rea-shoppa en ny (välbehövlig!) klocka idag heller, som jag har tänkt göra i typ ganska lång tid, negativt. Jag fryser, dåligt. Jag kan gå osminkad i mjukiskläder en hel dag, bra. Jag nyser mycket, och det gör ont i näsan, dåligt. Jag nyser mycket, och det låter alltid roligt, bra. Det är liksom ganska...jämt. 



Tack, Debaser

För att ni sätter 20-årsgräns på de spelningar jag helst vill gå på. Det känns bra att ni bidrar till mitt nyttiga, konsertfria och lugna liv. Tack för att jag slipper se både Lightspeed Champion (28/3, Slussen) och Kate Nash (5/4, Medis), Debaser, tack som fan. 

Skivdöd

Flera tidningar har uppmärksammat stängningen av flera skivbutiker (bland annat DN). Jag skrev om Rocks tidigare, vilka också har stängt igen i Uppsala (Svavagallerian), och även Skivfönstret har stängt igen sina två Stockholmsbutiker. Väldigt synd tycker jag. Nog för att nätbutiker står för större sortiment och ofta snällare priser men skivbutikens charm är oproducerbar i virtuell miljö. Skivfönstret på Götgatan var en riktig sån gammaldags småsnobbig skivbutik, med tipshyllor, väggar tapetserade med affisher och konvolut, och rocksnubbar (med en lite-bättre-smak-än-du-blick på alla som kom in genom dörren) bakom disken. Är det här början på epoken då cd-formatet dör? God, I hope not. (Men tydligen går det bättre för Pet Sounds än någonsin). Kanske blir vi 80-talister snart de som är nostalgiska över vårt gamla musikformat, denya vinylnostalgikerna. Men jag menar hur kul är det egentligen att musiken blir slit-och-slängvara när man laddar ner nytt, och raderar för att göra plats för det nya på hårddisken. Jag säger håll hårt i plastfodralen.

image68 
Snart död?

Semmelfrossa

I tisdags blev det då äntligen dags för semlornas dag, dagen då det är okej att frossa i det fulländade bakverket. Har i och för sig ätit ett flertal innan fettisdagen. Men ändå, härliga tider! Jag och två vänner begav oss till den enes korridorskök och satte ihop våra egna semlor, snygga som tusan blev de, och vi frossade i oss två var, vilket var mer än tillräckligt. Tur att det bara är fettisdag en dag om året. Veckans trevligaste dag blev det nevertheless.


image67
Yum, a real swedish semla (från tasteline.com) 


Namne

Är ganska lättroad. Lika namn inom par får vara dagens humorinslag här. Håll till godo, här följer två kändispar som (typ) är varandras namne, skådisarna John & Joan Cusack, och Julian & Juliet Casablancas, han sångare i The Strokes och hon deras före detta assistent manager. Kan första mötet ha gått till ungefär så här tro:
- Hej, jag heter ---
- Är det sant, jag med. Eller i alla fall nästan.
- Ska vi gifta oss, så våra namn blir ännu mer lika?

image64
John och Joan Cusack (har dessutom samma yrke och därför är ännu mer underhållande)

image65
Julian och Juliet Casablancas

RSS 2.0