Tips

Dagens PMS-tips. Man kan ha det värre än vad du har det just nu!

2010




Idag är det första dagen på 2010, igår firade jag in det på gask med framgång. Många har försökt sammanfatta hela det gågna decenniet på olika sätt och i olika kategorier. Här finns till exempel en lista på de bästa låtarna, den är bra och stämmer relativt bra med hur min lista hade sett ut om jag hade pallat att konstruera en sådan. Och den är rolig att lyssna på men nästan roligare att läsa. Skribenterna berättar om sina minnen till låtarna, och de var allihop kring 20 när 00-talet inleddes. Det var inte jag. Men det är nästan chockerande hur många minnen man kan framkalla genom att associera med de här låtarna...

...till exempel att min mamma köpte Håkan Hellströms debut när vi var i Norrköping 2000, på den fantastiska skivaffären Vaxkupan, och att jag inte hade hört talas om honom då, men att detta mer eller mindre inledde mitt musikintresse och min era av god smak. Skivan fick jag sen.
...eller när jag upptäckte Broder Daniel ordentligt då de spelade Shoreline på Sen Kväll med Luuk 2001, jag spelade in framträdandet på video (ja, VHS) och tittade om och om.
...eller när jag köpte The Strokes debutalbum, fantastiska Is This It, på Konsum (!) i Västervik, eller var det Vimmerby, och lyssnade på det i min morfars bil eftersom varken han eller vår bil hade någon cd-spelare.
...eller när jag lyssnade massor på radio och alltid hade ett tomt kasettband i stereon för att så fort en bra låt kom på spela in den och alltså efter en tid hade typ en miljard blandband med hela och ibland halva låtar, och ibland med p3's signaturslinga mitt i låten.
...eller när jag i ett regnigt Eksjö satt på ett kebabhak och Crazy in Love med Beyoncé och Jay-Z kom på tv:n som satt i taket och en kille jag tyckte om sa att den låten tyckte han om och då tyckte jag också om den sen.
...eller för inte länge sen när en annan kille påstod att Postal Service har gjort Världens Bästa Låt, Such great heights, och jag ville inte hålla med av trots men jag var tvungen.
...eller en dans i Uppsala till Paper Planes, M.I.A.
...och han som inte visste vem Morrissey var när jag och Ulle inte blev fulla vad vi än gjorde.
...när jag läste om vilken smak man borde ha i Aftonbladets Puls-bilagas sista sidor där Fredrik Virtanen huserade och jag köpte flera skivor på hans rekommendation utan att jag hört nästan något av artisten, typ The Streets, The Strokes, och jag har inte ångrat mig.
...och att jag för länge sen hade en stereo där man kunde ha tre cd-skivor i samtidigt och växla mellan dem, och där jag en lång period 2001 alltid hade The Ark, Håkan Hellström och Silverbullit i stereon.
...eller när min morfar dog 2003 och jag lyssnade på Broder Daniels WWWW och tyckte att alla svek
...och festivaler där allt kändes som den bästa spelningen någonsin, alla människor de trevligaste någonsin.
...2006 när jag och Johanna städade husvagnscampingen på Hultsfred i strålande solsken, fick konstiga solbrännor, träffade roliga campare och andra, och såg The Strokes för första gången genom en enorm mängd damm.
...eller när jag skrev om The Thrills Big Sur i bokuppgiften i engelska a på gymnasiet för att boken On the Road av Kerouac fick mig att tänka på den.
...när jag lånade Phoenix andra skiva Alphabetical på Årsta bibliotek och blev kär i fransk blasépop
...eller när jag och Kristin upptäckte att vi varit på samma Broder Daniel-spelning på Annexet 2003 och bara la till det till allt annat vi hade gemensamt
...och att jag fortfarande har Justice D.A.N.C.E som ringsignal.
...och att Mirkka och jag dansade våren 08 till we are yr friends/never be alone

...bland annat...

Det måste kanske gå lite tid innan händelser blir såna där roliga nostalgiska minnen och inte bara händelser som alla andra. Men 00-talet är det årtionde jag vuxit upp, flyttat från min uppväxtstad, förlorat människor, upptäckt att människor kommer och går, haft självförtroendedippar och tandställning, haft otroligt roligt, blivit kär i Stockholm, blivit kär, blivit glad, blivit besviken, fotat, skrivit, hållt tal, tagit studenten, flyttat hemifrån. Kanske inte blivit vuxen men blivit en person.


2004 (födelsedag), 2005 (hultsfred), 2006 (fotouppgift självporträtt)


2007 (praktik Odenlab), 2008 (Paris), 2009 (Theodor Jensen, V-dala, Uppsala)

RSS 2.0